marți, 14 aprilie 2020

PĂDURILE ȘI BISERICILE TOT MAI GOALE?!?!

de Mihai Molnar

Mulțumim Gabriel Ioan Vladu în numele tuturor cititorilor pentru aceste gânduri.

În fiecare Liturgie ne rugăm, în cele mai profunde momente ale slujbei, ca Dumnezeu să ne dăruiască TREZVIE – o combinație de înțelepciune, atenție, discernământ, rugăciune, vigilență, smerenie, hotărâre, acțiune.

TREZVIA presupune spirit critic, întrebări, căutarea binelui, lupta cu răul personal și general. TREZVIA = TREAZ ȘI VIU; VIAȚĂ TREZĂ!

O viață pe care o îmbunătățești prin credință, încredere, conviețuire, observare, analizare, soluționare, verificare, argumentare – aproape științific!

TREZVIA NU ÎȚI „PERMITE” SĂ FII PASIV, SĂ ”ÎNCASEZI„ DOAR!

S-au găsit soluții pentru pescari, vînători, culegători de sparanghel, vîrstnici peste 65 de ani, supermarket-uri DAR nu s-au găsit pentru PĂDURI ȘI BISERICI…

PĂDURILE ȘI BISERICILE SUNT TOT MAI GOALE!

Moartea nu este un motiv pentru a sta de Paști acasă, pentru că Paștile este începutul vieții! (pentru cei care cred)

”Nu vezi pădurea din cauza copacilor” devine: Nu vezi pădurea pentru că nu mai sunt copaci!

Oricît de pline sunt cimitirele, cel puțin de Paști mormânturile sunt goale și bisericile sunt pline, pentru că oricît de detestabil, ignorant, „infatuat”, formal și barbar este românul, el se autoironizează cu expresia, faptic reală, că mere la biserică de Paști și de Crăciun.

Faptic, nu există Paști fără mironosițele PLECATE spre mormânt, fără ucenici ADUNAȚI de frica(sic) iudeilor, fără îndemnurile: „nu vă temeți”, „mergeți și vestiți ucenicilor(sau celor peste 65 de ani, dacă vreți soluții) că a înviat”.

Nu există Paști fără ÎNTÂLNIRE ȘI fără VESTIRE!

Și există soluție și pentru Întâlnire și pentru Vestire – soluția Evangeliei lui Ioan: mai întâi Maria Magdalena, apoi Andrei, apoi Petru etc – pe rând, în același rând, dar la distanță (nu în izolare) ! (Ioan cap. 20)

Cum să zic „Veniți de luați lumină!” când nu sunt lumânări pregătite să se aprindă și să lumineze vederea și mormântul gol? Cum să zic „Hristos a Înviat” când nu am pe cine să încredințez că este așa, iar cel încredințat să răspundă „Adevărat a Înviat”?

Până nu putem face acestea, nu putem avea Paști…iar la Dumnezeu 1000 de ani sunt ca o zi!

Dacă facem CÂND vor și CUM vor autoritățile, practic CE facem nici nu mai contează, pentru că practic facem CE vor autoritățile – și asta poate deveni obișnuință pe viitor. Dar nici nu contestăm rânduielile (nici nu le discutăm) – ce ține de cezar dăm cezarului, însă ce ține de noi, noi rânduim CÂND ȘI CUM, pentru că noi răspundem, în sfera moral-spirituală, pentru „CE” facem.

Și… facem Paștile exact când se ridică interdicțiile!

„Judecaţi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm de voi mai mult decât de Dumnezeu?”(F.AP. 4,19 și 5,29)…nu să nu ascultăm de autorități, dar NU MAI MULT decât de Dumnezeu.

Putem ”umbla” la rânduiala orarului și a prezenței omului viu dar nu am putea „umbla” la rânduiala liturgică a calendarului? Omul e pentru Liturgică sau Liturgica pentru om? Pentru rugăciunea lui Iosua soarele și-a amânat apusul ca să lumineze pentru popor – pentru smerenia bisericii, Hristos își va amâna Învierea ca să învieze pentru popor.

Ce frumos ar fi! Ce frumoasă așteptare! Uni vor aștepta, cu înfigurare și nerăbdare, doar ridicarea stării de urgență – noi vom aștepta, cu înfrigurare și nerăbdare, să sărbătorim Paștile!!!!

P.S. pentru partea cu soluțiile bisericii ar putea fi de ajutor recursul la Odovania Praznicului – eventual decalată puțin (pt. cei care nu cunosc semnificația termenului ” odovanie” 

https://www.google.com/amp/s/ziarullumina.ro/amp/dictionar-liturgic-odovanie-69967.html

-Gabriel Ioan Vladu-

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo