miercuri, 20 noiembrie 2019

Pompier atomic, caut prestanță, în lupta cu democrația

de developer

În toiul alegerilor prezindențiale se vorbește foarte mult de prestanță. Dar ce înseamnă „prestanță?

Conform DEX, PRESTÁNȚĂ s. f. Ținută, înfățișare, atitudine impunătoare, demnă. – Din fr. Prestance.

Multora, candidatul Iohannis le pare plin de prestanță, în special datorită înălțimii fizice, care impune. Deducem, astfel, că în opinia lor, un candidat mic de înălțime e din start lipsit de prestanță, pentru că fizicul nu îl ajută să se impună. Atitudinea impunătoare nu este însă dată doar de înălțimea fizică. Napoleon, de exemplu, a fost mic de înălțime, dar cât se poate de impunător. Seniorul Corneliu Coposu a fost impunător nu datorită înălțimii sale (avea 1.87 m), ci datorită caracterului demn, de înaltă ținută.

În ceea ce privește ținuta și înfățișarea… Putem oare vorbi de prestanță în cazul cuiva care nu doar că la o ocazie deosebit de importantă – ceremonia de întronare a noului Împărat al Japoniei -, alege să poarte un ordin cu care nu a fost decorat, ci, mai mult, îl și poartă greșit?

Ce ne transmite ținuta cuiva care stă afundat și într-o rână într-un fotoliu în timpul unei „dezbateri care se vrea de o înaltă ținută? Ce ne transmite ținuta cuiva care stă drept, în picioare, pentru a răspunde întrebărilor unor jurnaliști chemați la o conferință de presă?

Mai mult, putem vorbi de o atitudine demnă, în cazul cuiva care recurge la injurii și jigniri la adresa unui contracandidat legitimat de votul unor milioane de români? Unde este demnitatea celui care ia în derâdere prenumele oponentului?

Alții, prin om cu prestanță, înțeleg un om care vorbește mai multe limbi străine. Sigur, cunoașterea unei limbi străine la un nivel cât mai ridicat e un avantaj pentru orice înalt demnitar. Cu toate acestea, stăpânirea unei limbi străine e un avantaj care rămâne nevalorizat în lipsa unor calități de comunicare și relaționare. Un bun comunicator, un om care relaționează cu ușurință, se va descurca chiar dacă nu este un vorbitor experimentat de engleză, germană, italiană sau orice altă limbă străină. Este însă absolut necesar ca un om „cu prestanță să vorbească corect, în primul rând, limba statului pe care îl reprezintă. Pentru restul situațiilor, există translatori.

Demnitatea necesită însă, de cele mai multe ori, curaj. Și nu de puține ori e vorba de curajul de a recunoaște necunoașterea mulțumitoare a unui anumit domeniu.

Tot o chestiune de demnitate și curaj e și acceptarea dialogului deschis, a întrebărilor neregizate, din partea unor oameni, poate, incomozi.

În general, probabil ați observat că oamenii cu prestanță sunt capabili să poarte un dialog cu la fel de multă ușurință, atât cu cei aflați cel puțin la același nivel de pregătire intelectuală cu ei, cât și cu oamenii simpli, mai puțin școliți. Inteligența emoțională, umorul de calitate, empatia, răbdarea sunt alte atribute care rareori lipsesc oamenilor cu prestanță.

A te proclama „pompier atomic nu e dovadă de prestanță. Dar e dovadă de o proastă prestație în comunicare. Mai mult, un „pompier atomic care luptă pentru distrugerea unui partid legitim într-o democrație, e dovada unei grave încălcări a Constituției.

În concluzie, prin prestanță înțelegem un cumul de calități. Prezența sau absența acestor calități a putut fi observată aseară chiar și în formatul mai puțin obișnuit de dezbatere electorală care ne-a fost servit. Cine a dat dovadă de mai multă prestanță? Încă mai avem libertatea de a aprecia fiecare după propria capacitate de înțelegere. Pentru mulți, niciodată nu a fost vorba despre prestanța candidaților, lupta împărțindu-se între anti-PSD (ciuma roșie) și anti-Iohannis. Pentru alții însă, lupta se dă în favoarea păstrării unei brume de democrație.

Ivona Mariș

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo