duminică, 22 martie 2020

Recomandări și sfaturi utile… aproape mură-n gură

de Mihai Molnar

Acest articol vă este oferit de Vestio România.

Cabinete şi dulapuri metalice inteligente!

www.vestio.ro

Din această seară se impun noi măsuri de protecție. Guvernul României ne roagă frumos să respectăm anumite recomandări. Pe înțelesul tuturor, deocamdată sunt recomandări pentru că au încredere în cetățenii acestei țări. Totuși, dacă nu o să reușim să ne controlăm în câteva zile nu o să mai fie recomandări. O să fie obligații.

Am început să numărăm morții. Era inevitabil! Ce va urma? O să stăm prin case! Problema nu e de fapt că unii nu sunt curioși de ce se întâmplă în jurul lor sau că se vor infecta cu virusul CoVid-19 – Dumnezo’ cu mila – problema este că o singură persoană inconștientă din categoria mai sus amintită o să infecteze minim 3 persoane sănătoase. Credeți că am reușit să fiu destul de explicit?

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.231 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.857 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 129 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, Poliția a aplicat 520 de sancțiuni contravenționale  pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

kieferpix/Getty

SOLIDARITATEA este un sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor reciproc.

Nu ieșiți din case fără motiv. Există foarte multe persoane purtătoare de coronavirus și fără simptome (asimptomatici). Dacă rămâi acasă ai șanse foarte mici de îmbolnăvire și în același timp dacă cumva deja ești purtător nu vei răspândi virusul. Dacă ai simptome poți suna medicul de familie care îți va oferi toate detaliile și toți pașii pe care trebuie să-i urmezi. Dacă stai acasă salvezi vieți.

Urmează o perioadă în care majoritatea o să stăm prin casă. Minim 14 zile. Ce ar trebui să facem? Cum ne-am putea pregăti? Am creat un mic ghid. Poate o să vă fie de ajutor.

Alimente și necesități

Magazinele vor fi aprovizionate în continuare. Este normal să te gândești să cumperi câteva alimente neperisabile pentru orice eventualitate, dar ceea ce s-a întâmplat în România și nu numai este fără precedent. Nu spune nimeni să nu-ți creezi provizii pentru o săptămână. Pentru evitarea aglomerației, unii chiar asta făceau regulat! O dată pe săptămână vizitau un hypermarket, își cumpărau tot ce au nevoie pentru o săptămână întreagă, astfel cumpărăturile de zi cu zi se limitau la pâine, lapte și alimente perisabile.

Există o categorie socială foarte mare care nu-și permite să-și facă stocuri mari nici măcar din produsele care țin de igiena personală. Pentru multe persoane, cumpărarea minimă a unor produse a însemnat deja cheltuieli foarte mari. O mare majoritate a populației trăiește de pe o zi pe alta, iar dacă continuăm să golim rafturile magazinelor doar pentru a face stocuri, unii o să rămână fără alimente de bază sau produse ce țin de igiena personală. Nu vă panicați! Chiar și în aceste zile majoritatea magazinelor au fost aprovizionate.

Nu fiți egoiști! Trebuie să vă pregătiți de izolare atât voi cât și apropiații, dar asta nu înseamnă că trebuie să goliți rafturile magazinelor. Fiți responsabili și solidari. (vezi definiția de mai sus)

Ați cumpărat orez, făină, linte sau fasole uscată? Sau dacă tot sunt vremuri căcăcioase ați ajuns doar la hârtia igienică?!? V-ați gândit la poftele voastre? Niște gustări? O ciocolată sau popcorn? La capitolul ceai sau cafea cum stați? Trebuie să conștientizați că aceste gustări vă pot ajuta să treceți mai ușor peste momentele de anxietate sau chiar să vă ridice moralul, dar ulterior necesită să includeți în rutina zilnică și activități sportive practicabile în casă.

Produse de curățenie

În fiecare zi primim noi informații despre răspândirea virusului CoVid-19. O recomandare generală este igienizarea și curățarea locuințelor. Trebuie să fim mai atenți și să nu facem excese. Este recomandat să aerisim și să facem curățenie mai des. Fiind o perioadă în care cea mai mare parte a zilei stăm în casă, este normal că trebuie să repetăm anumite activități ca de exemplu: aspiratul, spălatul pe jos sau ștergerea prafului. Casa trebuie să fie cât mai curată.

http://clipart-library.com/

A venit momentul să faci anumite lucruri zilnic. Prosoapele de bucătărie și prosoapele din baie trebuie curățate mult mai des. Acestea trebuie schimbate! Nu uita de blatul din bucătărie. Câte lucruri pui pe acel blat în fiecare zi? Nu ignora și șterge de mai multe ori blatul și dacă se poate să nu folosești același burete pentru a curăța mai multe suprafețe, pentru că poate duce la contaminare încrucișată.

Ai cumpărat săpun? Cred că ai observat că majoritatea produselor pentru dezinfectare au dispărut iar ulterior au apărut la niște prețuri extraordinar de mari? Ce părere ai de săpunul simplu? Magazinele sunt pline iar dacă te speli pe mâini cu săpun vei obține același rezultat. Inclusiv mesajele promovate de Guvernul României te roagă să te speli des pe mâini.

Cum stați cu prosoapele prin casă?

Ce faci după ce te-ai spălat bine pe mâini? Te ștergi! În ce? În prosopul de mâini. În general prosoapele din bumbac îndepărtează cele mai multe bacterii rămase pe mâinile ude. Probabil acum a venit momentul să faci un mic inventar și să verifici câte prosoape ai prin casă. Fiind utilizate mult mai des, prosoapele de mâini se murdăresc și mai repede. Trebuie schimbate la câteva zile sau chiar în fiecare zi, mai ales dacă sunteți o familie numeroasă. Încearcă să le speli cât mai des. Prosoapele nu devin mai curate dacă folosești mai mult detergent. Dimpotrivă. Prosoapele vor absorbi pur și simplu surplusul de detergent, iar asta va facilita producerea germenilor. Cea mai sigură metodă de a scăpa de germeni este spălarea prosoapelor cu apă foarte fierbinte – de preferat la 60°, pentru că majoritatea bacteriilor nu pot supraviețui la temperaturi mai mari de 60°. Ține minte însă să respecți întotdeauna instrucțiunile de spălare scrise de producător pe etichetă.

Ai cumpărat șervețele dezinfectante?

Ștergerea suprafețelor este un aspect important în prevenție, inclusiv ștergerea telefoanelor, pad-urilor sau laptopurilor.

Mănuși de unică folosință

Purtarea mănușilor a devenit o modă în ultima perioadă, majoritatea persoanelor folosind mănuși pentru a spăla vase sau a spăla pe jos. Totodată este excelentă pentru a-ți reaminti să nu-ți atingi fața. Nu devenim paranoici, dar dacă cineva din casă se îmbolnăvește, s-ar putea să dorești mănuși. Este recomandat să folosești mănuși și atunci când aprovizionezi alți membri ai familiei sau vecinul/vecina mai în vârstă.

Trusă de prim ajutor

Cum stați cu trusa de prim ajutor? Dacă vom fi obligați să stăm în casele noastre, mai mult ca sigur Unitatea de Primiri Urgențe nu va fi locul unde o să vrem să ajungem. Verificați să aveți prin casă suplimentele și medicamentele uzuale. Luând în considerare faptul că mai mult ca sigur o să gătim mai mult acasă, în cazul unor accidente minore ar fi bine să ai niște fașe și rivanol la îndemână. În cazul unor arsuri te ajută sarea, dar un spray cutanat o să facă minuni. Să nu uităm nici de mâncăcioșii/pofticioșii familiei care este posibil că o să solicite administrarea unui colebil și/sau triferment. Durerea poate să apară oricând, deci câteva antiinflamatoare nu strică să fie prin casă. Ar fi bine să te pregătești să tratezi totul de acasă.

Revenim cu recomandări de activități in-door. Până atunci #staysafe și hai să dovedim tuturor că o să reușim să ne controlăm.

Pe înțelesul tuturor!
Distribuie articolul
Contrapunct News Logo