luni, 13 noiembrie 2023

RUPT DIN REALITATEA IMUNDĂ

de Basil Mureșan

Te naşti într-un sat de pe lângă un oraş mai mare. Satul vostru are şi o şosea. Tu nu stai la şosea. Acolo stau ăia înstăriţi. Tu nu eşti. Creşti auzind-o pe maică-ta spunându-şi cât e de proastă că l-a luat pe tac-tu şi spunându-ţi că, dacă nu înveţi, ai să ajungi ca el. La şcoala din sat eşti primul. Maică-ta e mândră, vecinele sunt invidioase. Iar taică-tău bea în cinstea ta.

Dai la liceu la oraş. Primul şoc cultural. Stai la o mătuşă, domnişoară la 45 de ani. Pentru tine e zâna cea bună, pentru vecinii ei, nebuna cu pisicile. Îţi petreci mare parte din timp la baie. Weceul în casă te fascinează. După primul an de liceu, în care ai fost doar al cincilea din clasă şi maică-ta aproape că te renegase, te acomodezi şi te faci tocilar. Ţi se zice „țăranu”, fetele îţi vorbesc frumos doar când îţi cer tema, băieţii joacă fotbal cu ghiozdanul tău și-ți scuipă în sendviș.

Ajungi la facultate, la Cluj. Al doilea şoc cultural. Maică-ta îţi trimite scrisoare că poate să moară liniştită. În aceeaşi scrisoare, bună-ta zice că ea vrea să te vadă însurat şi că moare după aia. Stai la cămin şi te descurci cu mâncare de acasă ţinută la rece pe pervazul ferestrei. Şi aici eşti printre fruntaşi. În ultimul an de facultate, te duci intern la o multinațională.

Stai opt luni neplătit, după opt luni şeful biroului îţi zice: „Avem un post liber”. Accepţi chiar salariul minim pe economie. O suni pe mă-ta şi-i dai raportul. E atât de fericită, încât se gândeşte că acum, că te-ai realizat la oraș, ar putea să-l lase pe tac-tu şi să vină să stea cu tine. La job vii primul şi pleci ultimul. Lucrezi în weekend şi de-acasă. Colegii sunt scârbiţi de tine, şeful te place şi te exploatează. Îţi măreşte salariul. Poţi chiar să îi trimiţi şi maică-tii nişte bani.

Te însori cu cea mai frumoasă fată de la tine din sat. E şi ea venită la Cluj, dar n-a avut succesul tău. Faceţi nuntă în sat. Mă-ta plânge, bunică-ta nu moare, în schimb e mort de beat taică-tău. Eşti avansat. Ceva directoraş. Ea e gravidă. Faci credit pentru casă şi maşină. Te aşteaptă 30 de ani de rate şi vacanţe în Grecia cu autocarul, daca iti mai permiți. Bunică-ta a murit, maică-ta vine la voi să vă crească plodul, taică-tău e tot la birt. Nu eşti fericit, dar eşti împlinit.

Vine criza, că semne oricum erau de mult, și coronavirusul doar a pus punctul. Te dau ăia afară, că restructurează, îți vinzi mașina, banca îți ia casa. Te întorci să stai cu părinții în satul de unde ai plecat, nevastă-ta începe să spună cât de proastă a fost că te-a luat pe tine de bărbat, în loc să-l ia pe Ghiță, care a fost șmecher pă Spania, are vilă cu piscină și șeptar în curte.

Începi să-ți petreci cât mai mult timp la birt. Și bei că fii-tu e primul din clasă.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo