marți, 17 martie 2020

Să vină sau să nu vină românii blocaţi prin Europa acasă?

de Mihai Molnar

Acest articol vă este oferit de Vestio România.

Cabinete şi dulapuri metalice inteligente!

www.vestio.ro

Cele mai importante ştiri din ultimele ore:

Germania a decis să închidă graniţele cu Franţa, Austria şi Elveţia. În următoarele 48 de ore, mai multe restricţii de călătorii şi deplasări vor intra în vigoare în mai multe ţări din Europa. – Mediafax

Începând de Luni, s-au închis frontierele următoarelor state: Spania, Danemarca, Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Lituania, Rusia şi Norvegia. – Mediafax

Cozi de zeci de kilometri la graniţa dintre Italia şi Austria – Digi 24

Români blocaţi la graniţa Austriei cu Ungaria – ziare.com

Europa se închide. – Mediafax

Peste 3.500 de români blocați la granița dintre Austria și Ungaria – digi24.ro

România s-a împărţit în două tabere. Tabăra A. lăsaţi românii să vină acasă şi să intre în ţară, şi Tabăra B. – nu-i lăsaţi să intre.

Pentru a putea decide cu cine să ţinem vă prezint câteva studii recente, autentice, publicate, unele chiar revizuite şi aprobate. După citirea acestui articol sunt sigur că o să puteţi decide care tabără să se aleagă.

Din momentul în care s-a aflat de acest nou coronavirus în China, cercetătorii mai luminaţi ai lumii au avut o teorie macabră. Deşi părea o teorie conspirativă, din păcate se întâmplă acum şi acest lucru s-a dovedit prin simple calcule şi din păcate este normal să fie aşa.

Din informaţiile existente atunci, pentru blocarea răspândirii virusului s-a izolat provincia Hubei, dar autorităţile nu au luat măsuri împotriva migraţiei persoanelor care nu prezentau simptome dar au fost infectate deja.

Potrivit acestui studiu apărut în revista Science, aproape 9 din 10 infecţii au fost transmise de persoane care erau sănătoase, în acelaşi timp purtătoare de viruşi. Neavând simptome, aceste persoane au fost evacuate din zonele de carantină şi externaţi din spitale.

Deci, ca să înţeleagă toată lumea, în Ianuarie 2020 existau mai multe persoane purtătoare de CoVid-19 fără simptome, decât persoane infectate dar cu simptome severe. Pandemia s-a declanşat din lipsa unor teste de identificare a virusului şi în mare parte din cauza persoanelor purtătoare de CoVid-19.

Conform acestui studiu, pandemia s-a declanşat din cauza faptului că 82% din persoanele care au părăsit provincia Hubei înainte de închiderea completă erau fără simptome şi infectate deja cu acest virus nou. Această categorie de persoane au fost denumite “silent spreaders” (n.r. traducere: răspânditori tăcuți sau răspânditori nevăzuţi).

Cercetătorul Jeffrey Shaman, liderul echipei de cercetare susţine că dint aceste infecții nedocumentate un procent de 52% erau la fel de contagioase ca şi infecțiile documentate. Conform graficului prezentat, înainte de 23 Ianurie 2020, procentul persoanelor neidentificate cu virusul CoVid-19 era de 86%. Mai mult, noile focare nu pot fi controlate din cauza faptului că nu se cunoaşte numărul persoanelor purtătoare.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergie și Boli Infecțioase din SUA a recunoscut că, deși existau dovezi că persoanele fără simptome vizibile erau capabile să infecteze pe alții, o astfel de transmisie „nu a fost niciodată motorul” epidemiilor. Noul coronavirus este o excepție de la această regulă. Ultimele studii dovedesc că persoanele asimptomatice sau pre-simptomatice au un rol major în creșterea focarelor locale.

Un alt studiu publicat Duminică, 15 Martie a.c. pe site-ul web medRxiv susţine şi completează cu date mai exacte declaraţiile de mai sus. Epidemiologii care au examinat un grup de 91 de infecții din Singapore au descoperit că 48% dintre ele se datorau probabil unei transmisii de către persoane care nu erau foarte bolnave sau care încă nu au dezvoltat simptome de infecție. Într-un alt focar de 135 de cazuri în provincia Tianjin din China, s-a ajuns la concluzia că 62% dintre cazuri au fost probabil transmise de la persoane infectate fără simptome evidente.

Autorii articolului publicat Duminică au declarat că descoperirile lor sunt preliminare, nu au fost revizuite pe scară largă de către alți oameni de știință. Cu toate acestea, ei sugerează că transmiterea prin persoanele asimptomatice  a noului coronavirus va face mult mai dificilă eliminarea. În cazul sindromului respirator acut sever (SARS) și al sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), transmisia pre-simptomatică „nu a jucat un rol important”.

Suspiciunea cu privire la posibilitatea transmiterii prin persoane asimptomatice a mai fost menţionat la mijlocul lunii Februarie, când dr. Sandra Ciesek, directorul Institutului de Virologie Medicală al Universității din Frankfurt, a raportat în New England Journal of Medicine că, într-un laborator, a fost capabil să infecteze celulele umane cu probe de coronavirus prelevate de la doi pasageri ai companiei aeriene care se întorcea în Germania din Wuhan, China. În timp ce amândoi s-au testat pozitiv pentru virus, unul dintre călători nu a avut simptome, iar celălalt a raportat o durere ușoară în gât și erupții cutanate. Dr. Ciesek a spus că oamenii asimptomatici „pot răspândi virusul”. Atâta timp cât va fi așa, a adăugat ea, „blocarea virusului mai mult ca sigur că este imposibilă”.

Alte dovezi ale răspândirii prin persoane fără simptome a coronavirusului au fost raportate luna trecută în Massachusetts. La o întâlnire la nivelul companiei Biogen Inc., trei angajați care nu au arătat semne de boală au creat un nou focar de COVID-19.  Până la sfârșitul săptămânii trecute numărul persoanelor infectate de cei 3 se ridica la 72 de persoane.

După impunerea restricţiilor de călătorie, înăsprirea măsurilor de control şi conştientizarea populaţiei, Guvernele au reuşit să reducă rata de răspânidre a virusului. Cercetătorii avertizează că testarea virusului este absolut necesară! Totodată, studiile lor dovedesc  că măsurile de sănătate publică, cum ar fi carantinele și eforturile de „distanțare socială” funcționează doar parţial. Identificarea persoanelor asimptomatice dar purtătoare de CoVid-19 este foarte dificilă, iar închiderea graniţelor şi screeningul termic doar încetinesc răspândirea virusului. Chiar dacă este incomod şi cu siguranţă va crea disconfort , cercetătorii recomandă restricţionarea călătoriilor şi a interacţiunilor sociale.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo