joi, 29 decembrie 2022

Se lucrează la un concept al unui Muzeu Virtual al Marii Uniri din 1918

de Valentin Iacob

Consiliul Județean Arad a început lucrările la Muzeu cu Secția de Ştiințe ale Naturii și cu amenajarea spațiului expozițional dedicat vechii pinacoteci a muzeului, finalizate în anul 2022 din fondurile Consiliului Județean Arad. Continuă modernizarea întregului spațiu expozițional din cadrul Complexului Muzeal din Palatul Cultural, cuprinzând expozițiile de arheologie, lapidarium, istorie, etnografie, educație muzeală și ateliere interactive, sală de conferințe și cafeneaua muzeului. A fost realizat proiectul tehnic, valoarea investiției ridicându-se la suma de peste 11.000.000 lei, la care se vor adăuga și costurile pentru realizarea conceptului expozițional pentru fiecare secție.

În anul 2022, Consiliul Județean Arad a achiziționat clădirea de pe Bulevardul Revoluției nr. 97, clădire care a fost dată în administrare Complexului Muzeal Arad, unde se va amenaja un nou muzeu, prin care se pune în valoare patrimoniul istoric, etnografic, aflat în depozitele muzeului.

Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad a declarat: „Avem peste 15.000 de piese de etnografie care așteaptă în depozit să fie expuse! În acest sens vom iniția realizarea unui proiect tehnic”.

Consiliul Județean Arad lucrează și la un concept al unui Muzeu Virtual al Marii Uniri din 1918, aflat în incinta clădirii fostului sediu al Comitatului Arad, pe Bd. Revoluției nr 81. Într-un spațiu multimedia, interactiv, muzeul va pune accent pe rolul Aradului la înfăptuirea României Mari. Pentru asta, specialiștii Complexului Muzeal au întocmit o documentație preliminară în vederea pregătirii unui concept expozițional model, în care vor fi incluse noile tehnologii multimedia.

Complexul Muzeal Arad deține un patrimoniu cultural de peste 137.000 de bunuri culturale de valoare națională și europeană, tezaurizate în peste 30 de colecții de arheologie, istorie, etnografie, științele naturii, artă românească și europeană.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Bulbuc, susține ideea unui parteneriat între municipiu și județ, pentru că „dacă ne propunem să construim un Arad mai atractiv, cred că trebuie să colaborăm pentru a dezvolta instituțiile care pot fi un magnet pentru turiști și care anima viața socială arădeană.”

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo