luni, 25 iulie 2022

Smartphone-urile vor fi și mai scumpe în 2023

de Valentin Iacob

Nu este un secret faptul că smartphone-urile devin din ce în ce mai scumpe în fiecare an, iar această tendință de rău augur s-ar putea înrăutăți în 2023. Potrivit ultimelor estimări, cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC, plănuiește să-și majoreze prețurile cu 6% în 2023. Primele informații despre creșterea potențială a prețului au început să apară în luna mai a acestui an, dar acum TSMC a confirmat că acest lucru se va întâmpla.

Cea mai recentă creștere a prețurilor nu este atât de drastică, dar există un alt factor care trebuie luat în considerare aici. În 2020, TSMC a anunțat o creștere a prețurilor care a dus la creșterea costurilor de producție între 20% și 40% pentru unii clienți.Potrivit PhoneArena, anul trecut, marile companii producătoare de smartphone-uri au încercat să facă tot posibilul să nu crească prețurile finale la smartphone-uri pentru a nu pierde din cota de piață.

Unele companii precum Xiaomi au fost forțate să-și reducă bugetele de promovare și marketing pentru a nu ridica prețurile smartphone-urilor. Dar cu acest lucru se pot întinde până la un punct, mai ales dacă aceste companii vor să evite reducerea locurilor de muncă și alte măsuri mai drastice. Într-o situație diferită se află compania Samsung care produce ecrane prin Samsung Display, procesoare prin Samsung Foundry și alte diferite componente, cum ar fi camere sau baterii, prin Samsung Electro-Mechanics. Samsung Display produce ecrane și pentru Xiaomi, Google, Apple și Oppo, printre altele.

Potrivit unui studiu de piață realizat de Counterpoint Research, în 2021 s-a observat o creștere cu 10% față de anul trecut a prețului mediu de vânzare pentru smartphone-uri în America de Nord, în principal din cauza creșterii costurilor de transport și a componentelor. Luând în considerare toți factorii, această creștere de la an la an probabil nu ține cont în totalitate de creșterea prețului cu 20%-40% de la TSMC. O altă variabilă din această ecuație este tipul concret de procesor. În timp ce TSMC se concentrează pe eficiență pentru a rămâne profitabil, noile tehnologii de fabricație de 3 nm și 2 nm vor reprezenta probabil cea mai mare parte a costurilor suplimentare de producție.

Este clar că smartphone-urile emblematice vor fi mai scumpe în 2023 și în anii următori, deoarece marile companii precum Apple și Samsung se străduiesc să pună aceste noi cipuri în dispozitivele lor emblematice.

Pe de altă parte, procesoarele pentru telefoanele midrange și low-end nu sunt doar mai ușor și mai ieftin de fabricat, dar datorită faptului că nu necesită tehnologie de ultimă oră și sunt ușor disponibile, majoritatea companiilor au stocat deja cip-uri pentru telefoanele lor mid-range.

Pe scurt, am putea vedea o creștere a prețurilor telefoanelor emblematice de top, dar, pe de altă parte, acest lucru ar putea duce la dorința companiilor de a compensa creșterea prețurilor la modelele de nivel mediu și de nivel scăzut. Deci, pentru viitoarea serie Samsung Galaxy S23 prețul ar putea fi dezamăgitor. În același timp, s-ar putea să fim mulțumiți de prețul pentru următorul Samsung Galaxy A54.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo