sâmbătă, 24 aprilie 2021

SUICIDE SEASON, Episodul 2 – Suicid în prime time

de Basil Mureșan

Un alt caz şocant de sinucidere publică, ba chiar în direct la televiziune, a avut loc în dimineaţa zilei de 15 iulie 1974 chiar în studioul postului local de televiziune Channel 40 din Florida, Statele Unite. Christine Chubbuck, una dintre vedetele postului de televiziune, cea care prezenta programul de ştiri al postului, s-a împuşcat în cap, în faţa telespectatorilor. Imaginile au fost şocante, jurnalista rămânând efectiv întinsă pe pupitrul de ştiri câteva secunde, timp în care regia de emisie a reuşit să schimbe rapid programul.

Iniţial s-a crezut că jurnalista americană a protestat într-un mod brutal împotriva tabloidizării sufocante a ştirilor şi împotriva nevoii de senzaţional. Dar luând în calcul istoricul Christinei Chubbuck, s-a ajuns la concluzia că era măcinată de depresie încă din copilărie şi că de fapt munca stresantă din domeniul televiziunii nu a fost decât ultimul strop care a umplut paharul.

Chubbuck s-a năsuct în 1944, în Hudson, Ohio. A suferit din cauza divorţului părinţilor, dar şi a faptului că nu reuşea să aibă o relaţie amoroasă stabilă. A avut doar relaţii de scurtă durată, una dintre ele traumatizantă. Mai precis, iubitul din adolescenţă a murit în urma unui accident de maşină. De altfel Christine, cu doar câteva zile înainte de a se sinucide în direct, s-a plâns colegilor că la 30 de ani era o virgină care abia dacă reuşea să iasă la o întâlnire.

În schimb din punct de vedere profesional, Christine Chubbuck avea o carieră de succes, cel puţin pe plan local. Avea studii de televiziune şi a fost angajată iniţial ca reporter la Channel 40 în Florida. Datorită abilităţilor sale, în scurt timp a fost avansată devenind omul de bază, care prezenta ştirile şi realiza interviurile din cadrul programului de ştiri Suncoast Digest.

Depresia şi probabil o iubire neîmpărtăşită de un coleg de redacţie au făcut-o să clacheze. Pe 15 iulie 1974 şi-a anunţat colegii că vrea să prezinte câteva ştiri la care deja lucrase. A intrat în direct, a vorbit despre câteva incidente sângeroase din buletinul de ştiri, iar la un moment dat a scos un pistol şi a spus: ”În conformitate cu politica postului Channel 40 de a vă prezenta cele mai noi ştiri despre sânge şi măruntaie, în culori vii, veţi asista la o nouă premieră: sinuciderea în direct”. Imediat a scos un pistol şi l-a lipit de cap şi a tras. S-a prăbuşit pe pupitru. A fost dusă la spital, dar a murit după mai puţin de 40 de ore.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo