luni, 29 aprilie 2024

TAROM – UNA DIN MULTELE GĂURI NEGRE ALE ROMÂNIEI

de Valentin Iacob

Trebuie să plec la București, la jumătatea lunii mai. Stau două zile și mă întorc. Cu mașina nu îmi place să merg, că trebuie să fiu odihnit atunci când ajung acolo. Cu trenul, nu merg, pentru că nu pot dormi într-un pat care se zgâlțâie. Așa că am ales ca opțiune de transport avionul. Cum de pe aeroportul din Arad nu pleacă decât speranța, am zis hai la Timișoara. Și hai cu Tarom, că-s ai noștri, compania noastră națională. Hai să nu dau banii străinilor, să-mi ajut economia, transporturile, grindenii. Ați înțeles. Așa că am vrut să iau bilete. Am avut o surpriză de proporții. Un bilet dus întors Timișoara-București costă 1600 de lei. Deci 320 de euro. Luat din timp. Am rămas interzis. E mai mult decât un zbor spre Lisabona sau Casablanca. Mult mai mult decât un bilet spre Madrid sau Valencia.

Așa că m-am uitat, că poate îmi oferă cineva un lap dance în banii ăștia, sau coque au vin, ori niște limbi de păun în sos bearnaise și cafea Kopi Luwak. Am descoperit că primesc o apă plată, biscuiți și un șervețel inscripționat. Cu sigla Tarom. Având în vedere că celălalt operator de pe Timișoara ia undeva la jumătate din preț, și asta dacă ți s-a sculat seara să pleci dis de dimineață, mă întreb cum de are Tarom tupeul de a cere 1600 de lei pentru o cursă de 50 de minute?

Răspunsul e simplu: pentru că poate. Nu are nici o importanță faptul că avioanele și serviciile sunt desprinse dintr-un film cu ceva națiune centrafricană, nu are importanță că Tarom e o companie falimentară de atât de mult timp, încât pare că, alături de Iliescu, au inventat falimentul, nici că suge bani de la stat prin tot felul de ajutoare, nici că are cel mai prost management din lume, în formă continuată, și nici măcar că ia sume astronomice de la sus numitul în glumă stat, pentru călătoriile parlamentarilor – deci tot din banii oamenilor. Nimic nu contează. E doar un alt exemplu de tupeu pe bani publici, doar o altă pagină din miile de volume despre cum să-ți fuți propriul popor.

Bă, probabil ne place așa.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo