vineri, 20 septembrie 2019

TREI MII DE ELEVI AU AFLAT DE CE SĂ SE FEREASCĂ LA ŞCOALĂ ŞI ÎN SOCIETATE ÎN CAMPANIA #10PENTRUSIGURANŢĂ

de Basil Mureșan

În urma dispoziției Ministrului Afacerilor Interne, echipa comunicatorilor din structurile MAI la nivelul județului Arad, împreună cu colegii din compartimentele de analiză și prevenire a criminalității și ordine publică au realizat campania #10pentrusiguranță, decalogul de îndemnuri adresate elevilor, părinților și profesorilor, popularizat prin pliante, clipuri video și audio ce au fost difuzate de mass-media locală și națională. Cele 10 recomandări au provenit dinspre toate structurile MAI, campania de prevenire realizându-se pe mai multe subiecte de interes. Cele 10 recomandări întocmite de structurile MAI din Arad au fost preluate de mai multe structuri MAI din țară.

În perioada 7-8 septembrie echipa comunicatorilor alături de personalul structurilor de prevenire și ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Arad, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad precum şi personal din partea Centrului de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Arad au împărțit pliante ale campaniei în zonele marilor centre comerciale din Municipiul Arad: Kaufland, LIDL, Atrium Mall, Real, Jumbo, Selgros.

În săptămâna 9-13 septembrie echipele mixte au ajuns în clasele de gimnaziu și liceu din 20 de unități de învățământ din municipiu, întâlnindu-se cu cu aproximativ 1900 de elevi.

În săptămâna 16-20 septembrie campania a fost prezentată în 15 școli gimnaziale și licee din județ și municipiu, la orele speciale participând aproximativ 1100 de elevi; (între 9 și 20 septembrie campania a fost prezentată în fața a aproximativ 3.000 de elevi din 35 de școli arădene).

Pe parcursul întregii campanii am beneficiat de suportul Inspectoratului Şcolar Judeţean prin doamna inspector şcolar Camelia Moler. Şcolile în care s-a desfăşurat proiectul au fost alese în funcţie de problematica existentă, dacă se încadrează pe temele campaniei.

Campania a fost intens mediatizată la nivel local de toate publicațiile online, tipărite și radio-TV, fapt pentru care mulțumim tuturor celor implicați în transmiterea mesajelor.

Recomandările „decalogului #10pentrusiguranță vor fi transmise pe tot poarcursul anului școlar de efectivele care vor participa la întâlnirile cu elevii în cadrul programelor de prevenire desfășurate în școli.

Principale teme abordate în discuţiile cu elevii:

  • Violenţa în şcoli – consecinţe fizice, educaţionale sau legale pentru victime, respectiv făptuitori;
  • Fenomenul de „bullying” – hărțuirea elevilor de către colegii lor. Caracteristici, forme, consecinţe nefaste.
  • Mesaje antidrog: consecinţe fizice, medicale sau legale ale consumului;
  • Sporirea atenției părinților și cadrelor didactice părinţilor cu privire la persoanele cărora le încredinţează copii şi cunoaşterea anturajului/prietenilor copiilor inclusiv din mediul online;
  • Circulaţia pe drumurile publice;
  • Folosirea corectă a telefonului mobil şi prevenirea apelurilor la serviciul 112 care nu sunt făcute pentru a anunţa urgenţe reale;
  • Renunţarea la improvizaţiile instalaţiilor de încălzire pe gaz și sobă și energie electrică;
  • Încurajarea încrederii elevilor în profesori cărora să li se adreseze fără temeri atunci când simt pericole de orice fel sau când vor să semnaleze comportamente abuzive asupra lor din partea colegilor sau a altor persoane.

Concluzii în urma campaniei #10pentrusiguranţă:

  • Reacție foarte bună din partea arădenilor încă de la începutul campaniei, când am desfăşurat activităţile de mediatizare şi distribuire de pliante;
  • Elevii din toate şcolile au fost foarte interesaţi de subiecte şi au participat activ în discuţii. Au dat dovadă că sunt foarte bine informaţi cu privire la unele subiecte, mai ales cele intens mediatizate cum este cazul de la Caracal;
  • Profesorii şi directorii au apreciat campania ca fiind foarte utilă, unii dintre ei exprimându-şi dorinţa de a repeta orele de prevenire şi cu elevii din clasele care nu au avut ocazia să  participe la activitatea desfăşurată în şcoala respectivă;
  • Structurile de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului  Arad, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad vor continua activităţile din şcoli, în colaborare cu Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar şi Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Arad pentru a răspunde pozitiv solicitărilor;
  • Acolo unde a fost cazul, personalul implicat în campanie a sesizat problemele constatate profesorilor, directorilor sau colegilor cu atribuţii teritoriale în zonele respective.
Distribuie articolul
Contrapunct News Logo