luni, 3 februarie 2020

UN AN DE CONTRAPUNCT

de Basil Mureșan

Acum un an, exact pe la ora asta, terminam de scris ultimul material al primei apariții CONTRAPUNCT în spațiul media. Îmi amintesc perfect, era duminică seara, fusesem un grup mic de oameni care ne aruncasem în realizarea acestui proiect. Eram mai mult obosit decât emoționat, ca să fiu sincer. Emoția a venit mai târziu. Ca și toate celelalte. Fostul redactor șef al ziarului era încă la ski, comunicam prin whatsapp, developerul site-ului mă omora cu întrebări și cerințe, nu îmi mai vedeam capul de treabă, veneau întrebări fără răspuns și fără număr. Oare va merge? Ne va citi cineva? Vom reuși să aducem altceva într-un peisaj online plin de site-uri de presă? Ne vom descurca? Ne vom face și mai mulți dușmani? Ne vom compromite? Dacă da, cât de repede? Dacă nu, cum vom rezista?

Nici unul dintre noi nu era om de presă, în adevăratul sens al cuvântului. Într-adevăr, scrisesem mult în presă, dar aici era altceva. Rubiconul fusese trecut, trebuia să meargă. Nu știam că voi intra în cel mai nebun an al existenței mele, anul în care acest portal m-a făcut să vreau să trăiesc mai departe. CONTRAPUNCT a devenit mult mai mult decât un site de editoriale și știri, mai mult decât un receptacul de opinii. A devenit copilul pe care nu l-am avut niciodată, un copil născut cu mare întârziere, un copil de care încerc să am mare grijă.

M-am aruncat în povestea asta cu totul, și nu îmi pare rău. Nu am avut un scop precis nici în ceea ce privește aspectul demografic, nici în ceea ce privește traficul. De grafică s-au ocupat alții. Ceea ce interesează e contentul. Conținutul face diferența. Și, chiar dacă uneori pare mai mult un blog personal, CONTRAPUNCT înseamnă o comunitate. Acea comunitate care nu își cere scuze pentru că gândește, citește și nu merge întotdeauna cu valul. Aici vor avea loc întotdeauna cei care scriu cu inima. CONTRAPUNCT nu înseamnă diacritic, e autocritic, ironic, sarcastic, dur, empatic, e viața scrisă în word și pusă pe net. Da, se fac greșeli de scriere, e organic, se repară. Dar nu se spun neadevăruri, doar păreri care nu coincid neapărat cu a ta. Și asta este marea frumusețe a libertății de expresie. Vom apăra întotdeauna dreptul de a nu fi de acord cu noi. E jobul nostru.

Am cunoscut oameni minunați în anul acesta. Unora le-am spus poveștile, altora urmează. M-au ajutat mulți, le port dragoste și recunoștință în suflet. Voi numi câțiva dintre ei, cu toate că sunt mult mai mulți. Voi începe cu omul care m-a ascultat și care a avut și are încredere în proiectul care împlinește un an. Mulțumesc din inimă, Tinu! Fără tine, fără ajutorul tău, fără inima aia mai mare decât tine, CONTRAPUNCT nu ar fi. Faptul că ești omul care ești, cel care mă cunoaște atât de bine, și totuși rămâne prietenul meu, mă face să mă simt extraordinar de norocos.

Mulțumesc, Roxana. Chiar dacă drumurile noastre profesionale s-au despărțit, cel puțin în prezent, nu pot să nu îți mulțumesc pentru tot ce ai însemnat și însemni pentru proiectul CONTRAPUNCT. Abnegația, puterea de muncă și entuziasmul tău îți fac cinste. Și consider în continuare că ești unul dintre cele mai talentate condeie pe care le cunosc.

Mulțumesc editorialiștilor CONTRAPUNCT: Alexandra, Ivona, Molnar, Pit, Gala, Ovi. Îmbogățiți acest concept. Îi mulțumesc lui Habib și echipei tehnice. Hai să continuăm. Le mulțumesc oamenilor super mișto care îmi sunt aproape: George, Claudia, Lumi, Gunther, Adi, Sergiu, Anca, Anto, Oana, Mire, Adriana, Emeea, Alex, Vincenzo, Alexandra, Cristina, Diana, Robi, Luca, Nico, Marcel, Lumi, Alina, Ada, Radu, Călin, Teo. Sunt mult mai mulți, vă știți voi, unele nume nu mi le aduc aminte acum, altele e mai bine să nu le pun la secțiunea aceasta, din varii motive. Din inimă mulțumesc colegilor din presă, care îmi sunt alături. Aici o mulțumire specială pentru Andreea, o prietenă adevărată, un om deosebit.

Și, mai mult decât orice, mulțumesc cititorilor CONTRAPUNCT. Sunteți o gașcă faină, și mă bucur că ne știm. Singura promisiune: vpm încerca să fim și mai buni. Fuck, avem doar un an și uite unde am ajuns! LA MULȚI ANI, CONTRAPUNCT !

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo