vineri, 27 decembrie 2019

USTUROIUL VA SALVA PLANETA

de Basil Mureșan

Conform ultimelor studii, una dintre cele mai eficiente măsuri împotriva fenomenului încălzirii globale, ar consta nici mai mult, nici mai puțin decât in hrănirea zilnică, pe scară largă, a tuturor vacilor din lume cu o cantitate considerabilă de usturoi. Măsura în sine este întâmpinată cu entuziasm de militanții ecologiști din întreaga lume.

Pentru început, metoda va fi implementată unui lot de crescători de vite din Țara Galilor care au acceptat să își hrăneasca efectivele de taurine cu o cantitate zilnică de usturoi. Totul a început în momentul în care un grup de cercetători din cadrul prestigioaselor universități britanice Bangor, Reading și Aberystwyth au descoperit, în cadrul unor experimente, că dacă adaugă o cantitate de usturoi în furajele folosite la hrana vacilor, acestea nu mai elimină gazele intestinale responsabile de intensificarea efectului de seră.

Metoda vine la timp, deoarece toate vitele de pe Terra elimină prin procesul flatulenței circa 4% din cantitatea de dioxid de carbon responsabilă pentru încalzirea globală. Usturoiul este un aliment-medicament cu multiple valențe, printre care și capacitatea de a stopa fermentațiile intestinale care produc flatulența. Prin noua metodă, specialiștii consideră că se va elimina de la sine circa 90 % din cantitatea de gaze intestinale produse de vaci. Proiectul a primit deja suma de 750.000 lire sterline pentru a fi implementat, remisă de o agenție guvernamentală britanică – Departament for Environment, Food and Rural Affairs.

„O sa hrănim vitele cu o cantitate crescută de fulgi de cereale, care sunt săraci în grăsimi; pe parcurs, vom introduce în hrana fiecărei vite câteva căpățâni de usturoi. Astfel, vom menține reputația Țării Galilor în ceea ce privește continuarea tradiției de a produce alimente naturale, sănătoase, fără aditivi chimici. Singura problemă va fi reprezentată de laptele vacilor, care s-ar putea să aibă un gust mai ciudat”, afirmă profesorul Jamie Newbold, unul dintre inițiatorii proiectului.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo