luni, 24 ianuarie 2022

Xiaomi a brevetat un scaner de amprentă pe orice zonă a ecranului

de Valentin Iacob

Scanerele de amprentă de sub ecran au fost nebunia pieței emblematice Android încă din 2018. Cu toate acestea, tehnologia nu a progresat de ceva vreme, deoarece este foarte dificil să inovezi pe un scaner de amprente.

Recent, conform GizmoChina, în baza de date națională de brevete din China, a apărut un nou brevet Xiaomi. Brevetul este pentru o nouă tehnologie de scanare a amprentei, care permite utilizatorului să poată folosi senzorul de amprentă în orice parte a ecranului. Aceasta este o veste foarte bună pentru utilizatori, pentru că nu trebuie să încerce de mai multe ori pentru a nimeri corect senzorul de amprentă de sub ecran. Acum degetul poate fi pus oriunde pe ecran, sus, jos sau în lateral pentru a debloca telefonul.

Primul smartphone de pe piață cu un senzor de amprente in-display a fost Vivo X20 Plus UD. Această tehnologie a fost rezultatul colaborării dintre Vivo și Synaptics, un producător de senzori din SUA. Acum, cei mai mulți producători de smartphone-uri, cum ar fi Samsung, Xiaomi sau OnePluspun scanere de amprentă in-display în telefoanele lor.

Revenind la recentul brevet, în el Xiaomi arată cum funcționează tehnologia prin faptul că va avea o serie de transmițătoare de lumină LED cu infraroșu sub stratul capacitiv al ecranului tactil și deasupra afișajului normal AMOLED. Gama de receptoare de lumină în infraroșu va fi amplasată deasupra emițătorilor de lumină cu LED-uri în infraroșu. Toate transmițătoarele și receptoarele de lumină cu LED-uri în infraroșu menționate mai sus sunt elementele de bază ale scanerului de amprentă digitală pe tot ecranul.

În primul rând, atunci când utilizatorul dorește să-și scaneze amprenta digitală pe ecran, atinge ecranul cu degetul, ecranul tactil capacitiv înregistrează atingerea, poziția și forma vârfului degetului, apoi matricea transmițătoare de lumină LED cu infraroșu emite lumină pe ecran,doar la forma şi poziţia vârfului degetului. Rețineți că emițătoarele de lumină LED din jur nu se vor aprinde în acest caz.

În continuare, lumina infraroșie va fi reflectată înapoi după contactul cu vârful degetului și va ajunge la receptorii de lumină infraroșie. Datele despre viteza luminii infraroșii vor fi apoi folosite pentru a mapa conturul amprentei și apoi se vor compara cu detaliile amprentei salvate pentru a verifica dacă utilizatorul este același cu cel salvat. Dacă este adevărat, utilizatorul își va putea debloca smartphone-ul din orice parte a ecranului!

Huawei a depus de fapt un brevet pentru propria tehnologie de amprentare pe tot ecranul în august 2020 pe șase piețe, inclusiv China, Europa, SUA, Japonia, Coreea și India. Cu toate acestea, tehnologia nu a fost încă anunțată, lucru ce poate fi cauzat de sancțiunile americane față de companie. Să sperăm că Xiaomi va putea aduce această tehnologie pe piața smartphone-urilor în curând.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo