vineri, 15 martie 2019

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor

de Roxana Lucan

Printr-un discurs ținut la data de 15 martie 1962, John F. Kennedy a transmis un mesaj membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii, în care a abordat, în mod oficial, problema drepturilor cosumatorilor: Calitatea de consumator prin definiţie ne include pe toţi. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenţează şi este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a cărui opinii nu sunt auzite foarte des.

21 de ani mai târziu, data de 15 martie este declarată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, de către organizația Consumers Internationals. Această zi are ca scop conștientizarea globală în ceea ce privește drepturile și nevoile consumatorilor și cere ca acestea să fie respectate și protejate. De asemenea, membrii organzație îndeamnă publicul la proteste împotriva abuzului și a injustiției sociale care, deseori submină aceste drepturi.  

Organizaţia română nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit, Asociația Pro-Consumatori, prin președintele acesteia, domnul conf.univ.dr. Costel Stanciu, susține: Indiferent de situație sau de domeniu, consumatorii au drepturi, fapt pe care îl sărbătorim mâine, 15 martie 2019, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, zi care marchează aducerea la cunoștința publică a importanței cunoașterii și protejării drepturilor cetățenilor în calitatea lor de consumatori. Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost marcată pentru prima dată pe 15 martie 1983 și, de atunci, a devenit o importantă ocazie pentru a sublinia rolul deosebit de important pe care îl joacă toți consumatorii în societate și de a atrage atenția asupra problemelor pe care aceștia le întâmpină, în scopul găsirii unor soluții comune, la nivel mondial.

Distribuie articolul
Contrapunct News Logo